A nővérek tánca

Két Tawny dajkáló cápa (Nebrius ferrugineus) úszik az éjszakában, Indiai-óceán, Maldív-szigetek

Cápa búvár

A nővérek tánca

ANDREY NEKRASOV egy szerelmi éjszakai találkozás tanúja a Maldív-szigeteken

1118 cápázás1

EZEKET A FOTÓKAT KÉSZÍTEM a Vaavu Atollban a Maldív-szigeteken, amikor éjszakai sznorkelezés közben több mint 20 percig figyeltem egy hím és nőstény sárgás cápa szokatlan viselkedését.

Ezek a szőnyegcápák a trópusi Indiai- és Csendes-óceán sekély partvidékein találhatók meg, körülbelül 70 méternél nem mélyebben. Vörösesbarna színüket a rozsdára utaló latin név, a Nebrius ferrugineus tükrözi.

1118 cápázás2

A 2.5-3 méteres hosszúságukkal minden bizonnyal elég nagyok a „hősi” fényképekhez, de nem félelmetesek. Az arcokat a „bajusz” jellemzi, a fotogén farok testhosszuk egynegyedét teszi ki, tartásuk békés, sőt flegmatikus, bár minden túlzott családiasságot mutató búvár valószínűleg erőteljesen taszított.

Számos Indiai-óceáni búvárközpont kínál éjszakai merülést dajkálócápával. Ennek az az oka, hogy ezek a ragadozók a nappali órákban pihennek, a vízmosások alján vagy egy zátony lombkorona alatt húzódnak, néha meglehetősen nagy csoportokban.

Éjszakánként vadásznak, zátonyhalakkal, rákfélékkel, lábasfejűekkel és még tengeri sünökkel is táplálkoznak. Ha nem tudják behajtani a fejüket a zátonyüregekbe, amelyekben zsákmányuk lapul, nem számít – erős szívással a szájukba vonhatják a vízsugáron.

Ez jellegzetes csattanó hangot ad – egyfajta jóéjt puszit a nővértől.

Megjelent a DIVER 2018 novemberében

HA SZERENCSÉD VAN, ahogy én voltam azon az éjszakán, láthatod a párzási táncot, amely a cápák szaporodási eszköze.

1118 cápázás3

A megtermékenyítés, mint az emlősöknél, belső, ezért a hím megpróbálja a fogait a nőstény mellkasába süllyeszteni. uszony és ha sikerül, a hátára fordítani, hogy a kloákájába be tudja vinni a pterygopodiáját – csőszerű kidudorodásokat az análison stabilizátor.

Ez a folyamat eltarthat egy ideig, és azt a kiterjesztett, vonagló táncot eredményezi, amelynek szemtanúja voltam.

A terhesség körülbelül hat hónapig tart. Az embriók a méhben lévő fejletlen petékből nyerik a táplálékot, és úgy tűnik, a legrátermettebbek túlélése a kérdés, aminek következtében az almok ritkán vannak négynél több cápa cápánál, a legnagyobbak körülbelül 80 cm hosszúak.

Sajnos ezek a cápák a sport- és az ipari halászok célpontjai. És a természetes élőhelyük ember általi elpusztítása és táplálékbázisuk csökkentése arra kényszerítette az IUCN-t, hogy ezt a bájos cápát a sebezhető fajok közé sorolja.

Videó arról, hogy a búvár megérintette a bálnacápát egy jó #scuba #hírekben

TARTSUK A KAPCSOLATOT!

Szerezzen heti összefoglalót a Divernet összes híréről és cikkéről Búvármaszk
Nem spamelünk! Olvassa el Adatvédelem Ha többet akarsz tudni.
Feliratkozás
Értesítés
vendég

0 Hozzászólások
Inline visszajelzések
Az összes hozzászólás megtekintése

LÉPJEN KAPCSOLATBA VELÜNK

0
Szeretné a gondolatait, kérjük, kommentálja.x